Be Pure, Get Sen & Keep Your Balance!


Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn vlekken die te licht (hypopigmentatie) of te donker (hyperpigmentatie) zijn voor de huidtype van de betreffende persoon.

Bijvoorbeeld hyperpigmentatie, dit treedt op wanneer de huid te veel melanine produceert. Dit kan leiden tot verkleuringen die variëren van lichtbruine vlekken tot zwarte plekken. De vorm en grootte is heel divers.

Of melasma (chloasma), dit is een pigmentstoornis waarbij er bruine pigmentvlekken in het gezicht ontstaan. Deze ontstaan vaak tijdens de zwangerschap. ‘Men noemt het ook wel een ‘zwangerschapsmasker’. Hier is nog geen duidelijke oorzaak voor. Daarom bestaat de behandeling hiervan voornamelijk uit het verminderen van de symptomen.

Of vitiligo, dit is een auto-immuunziekte waarbij pigmentcellen in huid en haar worden vernietigd. Bij een auto-immuunziekte beschouwt het afweersysteem zijn lichaamseigen cellen als vreemd en gaat er antistoffen tegen aanmaken. Hierdoor ontstaan er over het hele lichaam pigmentloze, melkwitte vlekken die langzaam uitbreiden.

Pigmentvlekken vallen op en kunnen cosmetisch als storend worden ervaren. Het leven van mensen met bijvoorbeeld pigmentvlekken op zichtbare plekken, zoals het gezicht, kunnen soms ernstig verstoord/uit balans zijn. Pigmentvlekken kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Het is van belang om eerst een goede diagnose te laten stellen, zodat snel met een passende behandeling kan worden gestart. Het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (spf 30 of hoger) speelt bij de behandeling van pigmentvlekken een belangrijke rol.

Waar kunt u last van hebben?

Heeft u last van pigmentvlekken? Dan kunt u last hebben van de volgende kenmerken.

  • donkere pigmentvlekken (hyperpigmentatie);
  • lichte opvallende vlekken (hypopigmentatie);

Wat kunnen oorzaken zijn?

Pigmentvlekken kan veroorzaakt worden door.

  • erfelijkheid;
  • huidveroudering;
  • hormonale schommelingen;
  • blootstelling aan teveel zonlicht;
  • te weinig aanmaak van melanine in de huid (hypopigmentatie);
  • te veel aanmaak van melanine in de huid (hyperpigmentatie);
  • het nemen van bepaalde medicatie;
  • verkeerde producten voor huidverzorging of cosmetica.

Advies

Bij pigmentvlekken is het van belang dat u zich laat behandelen door een specialist en u zich goed laat adviseren voor wat betreft de producten voor een gerichte thuisverzorging. Wij willen graag met u, als gast, samenwerken aan uw huidverbetering.


Wilt u meer informatie of een afspraak maken?
Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak in via onze online agenda.
Contact opnemen Afspraak maken