Be Pure, Get Sen & Keep Your Balance!


Karin Steegstra

Schoonheidsspecialiste | Allround Masseur | (& Medisch Pedicure)


“Ik ben een ondernemer in hart en nieren. Ik houd van mensen, van contact maken, zorgen voor anderen, van creativiteit, oprechtheid, positiviteit & wederzijds respect. Ik ben een gevoelsmens en probeer elke dag het beste in mijzelf en anderen naar boven te halen. ‘Wanneer jij goed voor jezelf kan zorgen, kan jij ook voor anderen zorgen’. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, je niet de energie hebt om er voor anderen te zijn. Daarom was de keus om in positieve zin iets bij te dragen aan het dagelijks leven van iemand, via PuuurSen, een bewuste keus. Ik had aan mijzelf gewerkt en nu kon (kan) ik er zijn voor anderen.”

Start
In 2015 is mijn avontuur met ‘PuuurSen’ begonnen. Ik zag dat mensen in mijn directe omgeving steeds meer moeite kregen met het kunnen ontspannen. Sommigen kregen een burn-out. Hier wilde ik iets mee. Ze helpen om (weer) te kunnen ontspannen. Een eigen onderneming wilde ik altijd al starten en zo ontstond het idee om een massagepraktijk te openen. Na de 1-jarige Allround Masseurs opleiding, met als specialisatie Wellness & Klachtenbehandeling (diploma eind 2015), te hebben gevolgd bij Mood Massage in de Nieuwe Stad, konden er plannen worden gemaakt om een eigen praktijk op te bouwen.

Eenmaal aangestoken met het massagevirus blijf je leren zeggen ze, en dat klopte ook. Kort daarna heb ik een aanvullende cursus gevolgd van 6 maanden tot sportmasseur (diploma 1e Q 2016). Begin 2016 ging PuuurSen dan echt van start en daarmee begon een leerzaam avontuur als ondernemer: met vallen en opstaan. Na een tijdje te hebben gedraaid in de praktijk, bedacht ik dat ik dit wilde uitbreiden met meerdere disciplines. Ik werkte toen nog in de ouderenzorg naast het werken in de praktijk. In de ouderenzorg zag ik altijd een dame met een grote koffer alle kamers binnengaan om nagels te verzorgen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik besloot te gaan kijken bij Acuive, een opleidingsinstituut in Amersfoort. Na de open dag in april 2017 besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding pedicure niveau 3 en medisch pedicure niveau 4.

In augustus 2017 ben ik gestopt met het werken in de ouderenzorg, omdat de combinatie gezin, studeren, praktijk/salon thuis en werken in de ouderenzorg niet meer ging.  Ik heb diverse ondernemers gevraagd hoe zij wisten dat het moment daar was om je vaste baan op te geven, wanneer je daarnaast ook een onderneming hebt. Zij gaven allen aan dat je gevoelsmatig op een gegeven moment wel weet wanneer dat moment daar is. Dat moment was voor mij augustus 2017. Na vele theorie- en praktijkexamens, huiswerk- en bedrijfsplannen maken, had ik na 4 jaar studeren mijn leer ‘flow’ te pakken en ik liet niet meer los. Ik zat (en zit nog steeds) vol ambitie! Dus samen met mijn gezin besloten nog een droom – een opleiding tot schoonheidsspecialiste – waar te maken. Na bijna 6 jaar studeren heb ik een mooi aanbod aan disciplines binnen mijn onderneming en heb ik de nodig ‘meters’ binnen mijn salon al kunnen maken.

Missie

Mijn missie is om u op een professionele en positieve wijze, met passie voor het zorgen van de mens, binnen een persoonlijke en ontspannen sfeer uw gevoel van welbehagen & gezondheid te bevorderen. Op het moment dat u bij mij in de salon bent staat u centraal.

“Gun jezelf goede zorg. Zo kan je het voor jezelf dagelijks op een verantwoorde manier in balans houden.”

De naam PuuurSen

Mijn salon heet PuuurSen. Deze naam hebben mijn man en ik samen bedacht. Vaak word mij gevraagd hoe ik aan de naam PuuurSen ben gekomen en waar de cirkel voor staat in mijn logo.

De cirkel in mijn logo is de Zen cirkel, ook wel de cirkel van Enso genoemd (de cirkel is zichtbaar links bovenin het tabblad, flavicon, wanneer je mijn website opent). De cirkel (Enso) is het symbool van verlichting, kracht, het universum. De ‘opening’ in de cirkel is een onderdeel van het zijn, het bestaan, een onvolmaaktheid. Het laat ons zien dat alle dingen (im)perfect zijn zoals ze zijn en helpt ons bij de acceptatie van ‘dat wat is’… Mijn logo is in een nieuw jasje gestoken en heeft een moderne Zen cirkel, cirkel van Enso gekregen en 1 kleur groen, Harmonie.

Bovenaan de website zie je de woorden ‘PuuurSen – Organic Beautystudio -‘ staan en dat is mijn ‘hoofd logo’.

Toen het idee van een eigen praktijk aan huis ontstond, ben ik alle leuke, aparte, ‘net even anders woorden’ gaan opschrijven. Dat was het begin. Het puzzelen met verschillende woorden. Thuis hadden wij het steeds over ‘back to basic’ en dat is voor mij teruggaan naar goede zorg en ontspanning voor je eigen lichaam en geest. Zo kwamen wij op het begin van de naam, Puuur. En om daar extra de nadruk op te leggen werd het Puuur met 3 u’s. Zen vonden wij direct goed passen bij pure rust en ontspanning en gaf een mooie combinatie met Puuur. De Z van zen vond ik echter te hard. En aangezien onze achternaam met een S begint, werd het zen met een S. ‘PuuurSen’ was geboren.

Opleidingen en specialisatie

In 2020 heb ik de opleiding tot Schoonheidsspecialiste afgerond. De komende jaren wil ik mij graag verder specialiseren in het verbeteren en verzorgen van de huid & het bieden van ontspanning door middel van massages. Inmiddels (september 2022) heb ik de opleiding Specialisatie Huidverbeteringsmassage niv.4, Acne behandeling niv.4 en de Shiatsu Massage Kosmetiek niv.4 afgerond. Op dit moment werk ik (nog) niet met apparatuur binnen de schoonheid. Dat is een bewuste keuze. Mijn handen zijn mijn instrumenten. Ik ben altijd bezig met vooruit denken, up-to-date blijven, verbeteringen, vernieuwingen. Dus wie weet wat er nog op mijn pad gaat komen…

Wat is de laatste training/opleiding die je hebt gevolgd?

De opleiding Shiatsu Massage Kosmetiek heb ik in Juni van dit jaar afgerond. Verder ga ik in november een cursus Holistisch behandelen volgen, welke ik een mooie aanvulling vind en past bij de nieuwe weg die ik met mijn onderneming ben ingeslagen.

Toekomstplannen

Op dit moment werk ik alleen vanuit huis. Dan ben je een soort ‘Octopus’, je doet van alles. Ooit hoop ik een ruimte voor mijn onderneming buitenshuis te hebben in de vorm van een beauty/wellnesscentrum, evt. met meerdere werknemers. Dan kan ik (nog) beter schakelen tussen diverse zaken & disciplines. Mijn tijd praktischer, effectiever en efficiënter inzetten.

Behandelingen

Een gast kan bij mij terecht voor diverse behandelingen. Ik ben allround opgeleid en hierdoor kan ik binnen mijn concept een breed aanbod aan behandelingen aanbieden voor huidverbetering, verzorging bij huidveroudering en massagebehandelingen.

Met voor mijn gasten de keus uit twee andere disciplines, schoonheidsbehandelingen (gezicht, manueel) en massagebehandelingen (wellness & klachten, manueel), kan ik hen op diverse gebieden behandelen en ook adviseren. Beide disciplines hebben raakvlakken met elkaar en vormen samen uiteindelijk èèn geheel, PuuurSen, zoals de Zen cirkel, cirkel van Enso, weergeeft in mijn logo.

De producten waar ik gebruik van maak tijdens het geven van behandelingen zijn biologisch, veganistisch en 100% dierproefvrij. Hier is bewust voor gekozen, aangezien ik met mijn rosacea huid zelf heb ervaren wat het voor je kan doen qua huidverbetering (zie ‘PuuurSen Nieuws’ op de Homepage m.b.t. paraffineverslaving). De producten zijn te verkrijgen via mijn webshop.

Sinds september 2022 ben ik gestopt met het geven van (Medische) voetbehandelingen en voetverzorging. Dat is een discipline, welke iets verder weg staat van de andere twee disciplines, en ik niet langer in huis wilde uitvoeren. Ik ben daar niet mee gestopt omdat ik het vak niet meer leuk vind. Het past echter beter intern bij bijvoorbeeld een gezondheidscentrum of een podotherapeut.

Leukste aan het hebben van een eigen salon?

Uiteraard het zorgen voor mijn gasten! Zowel tijdens de behandeling als de voorbereiding achter de schermen. En als ze na de behandeling dan aangeven hoe fijn het was. Dat zij de behandeling, de ruimte en de persoonlijke aandacht als positief hebben ervaren geeft dat een ‘kick’. Het leuke aan ondernemen vind ik het flexibele, eigen maken, creatieve, innovatieve, vernieuwende, tot op zekere hoogte `t vrije gevoel, onafhankelijke en altijd iets wat onrustige gevoel wat je als ondernemer hebt. Je denk vooruit, in kansen, mogelijkheden en je bent eigenlijk altijd, al dan niet bewust/onbewust, bezig met je onderneming. Het proces van verder vooruit denken, er is altijd ruimte voor verbetering, alles draaiende houden. Dat past bij mij!

Ik ben altijd al een ‘regelneef’ geweest. Dus later een salon buitenshuis en het aansturen van mijn eigen team in combinatie met alles voor- en achter de schermen sluit aan bij mijn dromen, het groeien binnen mijn eigen onderneming en het ondernemerschap.

Favoriete merken?

Eind vorig jaar (2021) de stap gezet om, na een aantal jaren BB te hebben gevolgd, mijzelf te hebben ingelezen en proefmonsters te hebben uitgeprobeerd, te gaan werken met Botanical Beauty – Organic Skin Care van Nederlandse Bodem! Hoe leuk is dat!

Dat was tijdens de corona crisis een spannende, maar vooral een goede, vooruitstrevende en positieve keus! Ik heb voor Botanical Beauty gekozen, omdat ik door mijn eigen ervaring met mijn rosacea huid heb geleerd hoe belangrijk goede huidverzorging en daarmee producten zijn, voor je huid.

Dat kan voor sommigen best een zoektocht zijn voordat ze iets hebben gevonden wat werkt en dus bij ze past. Omdat het hier om biologische (organic) en veganistische producten gaat, bevatten uitsluitend plantaardige oliën die ook meteen doelgericht de werkzame stof bevatten, niet irriteren en van biologische teelt zijn, weet je vooraf dat je huid even de tijd nodig heeft om te ontwennen van de ‘oude’ producten, voordat je resultaat gaat zien.

Botanical Beauty sprak mij aan met hun persoonlijke verhaal, het feit dat alles in eigen beheer wordt gedaan, zelfs de kruidentuinen, hun brede aanbod aan biologische producten, vrij van schadelijke chemicaliën en dat het uit Nederland komt en hier wordt geproduceerd. Met Botanical Beauty kan ik mijn aanbod aan behandelingen breed inzetten, bij bijvoorbeeld vroegtijdige huidveroudering, gevoeligheid, rosacea, acne, hyperpigmentatie.

Het mooie aan de producten en behandelprotocollen vind ik dat het zo kan zijn dat de behandeling iedere keer net even anders kan zijn. Per behandeling word er gekeken wat de huid op dat moment nodig heeft en daarbij een behandelplan opgesteld of bijgesteld. Het persoonlijk samenstellen van producten om een juiste Mix & Match te krijgen is een leuke uitdaging, iedere keer weer. Je leert er ontzettend veel van, bewust kijken naar de huid en implementeren wat je allemaal geleerd hebt tijdens de opleiding. Een tijdje terug mocht ik zelf een behandeling met de producten ervaren tijdens een training. Hoe de producten voelen, ruiken en werken. Heerlijk, de kracht van de natuur!

De ondersteuning vanuit Botanical Beauty ervaar ik als zeer positief! In het  najaar ga ik een mooie aanvullende cursus bij hen volgen. Nu al zin in. Ze zijn ontzettend goed bereikbaar bij vragen, zowel telefonisch als via de mail.

Wat doe jij om bij te blijven in jouw vak?

Veel lezen en vooral doen! Ik vind het belangrijk om op een professionele wijze kwaliteit te kunnen en te blijven leveren. Bekwaam en bevoegd blijven was tijdens het werken in de zorg altijd van groot belang. En dat wil ik nu binnen en buiten mijn onderneming ook uitdragen. Daarom sta ik ook ingeschreven bij diverse kwaliteitsregisters & brancheorganisaties, waarbij wordt gesteld dat je doet aan bijscholing om kwaliteit en professionaliteit te kunnen waarborgen.

Gasten komen met een bepaald doel en verwachting naar mijn salon en ik wil dat iedere keer weer tijdens een behandeling positief kunnen vervullen. Dus ja ik leg de lat hoog. Maar ik denk altijd maar “wat zou ik willen als ik daar lag?” zolang je inzet en passie toont zal het bijblijven in je vak zijn vruchten afwerpen en reflecteren op hoe jij jouw vaardigheden uitdraagt naar buiten. En het houd je scherp! Cursussen/bijscholing volgen, mezelf verder specialiseren binnen het vak zal altijd een onderdeel blijven. Verder lees ik veel vakbladen, websites, social media berichten & volg ik veel vakgenoten.

Wat maakt jouw salon uniek?

Wat ik als feedback terug krijg van mijn gasten is dat zij mij een vakvrouw vinden, rustig, vriendelijk en correct. Met, op het moment van behandelen, persoonlijke aandacht voor hen. Er word voldoende tijd gereserveerd per gast, voor de behandeling en het geven van adviezen, zodat mijn gasten dit in alle rust kunnen beleven en ervaren. Dat word enorm gewaardeerd. Dus het stuk persoonlijke aandacht, vakkennis en de rustige serene sfeer.

Wat betekent social media voor jouw salon?

Social media betekent connectie, laten weten wie je bent en wat je doet, transparantie. Zoals online advies geven op het gebied van huid-, spier- en voetverzorging, bezorgen van producten (webshop) en verwijzing naar mijn website. En hoe leuk is het dan als je contact kan blijven houden met jouw gasten via diverse wegen. PuuurSen is te volgen via Instagram, Facebook en Google mijn bedrijf houd ik up-to-date.

Wat is het hoogtepunt geweest in jouw carrière?

De beslissing om het roer om te gooien 6 jaar geleden, was de beste beslissing ooit! Al van jongs af aan wist ik dat ik ooit iets voor mezelf wilde beginnen, een onderneming. Maar wat voor onderneming? Zoals al eerder aangegeven merkte ik destijds dat veel mensen in mijn omgeving moeite hadden met ontspannen. De grote vraag werd “Hoe kan ik hen helpen bij het bevorderen van ontspanning?” dat werd mijn drijfveer!

Een duidelijk leerpunt hierin voor mij is geweest dat je in het begin gauw over je grenzen heen gaat. Je weet in het begin nog niet zo goed wat werkt voor jou, je gezin en je gasten. Na een dosis praktijkervaring weet ik inmiddels dat het bewaken van je grenzen erg belangrijk is. Ook om je passie met plezier te kunnen blijven uitoefenen.

Hoe zie jij de toekomst van de beautybranche?

Er zijn onzekerheden, maar zeker ook kansen. Zoals het online advies geven, uitbreiding van je webshop, andere manieren van het inzetten van social media, website verbetering en netwerken met vakgenoten. We gaan een nieuwe tijdperk in betreffende ondernemen in deze branche en dat vraagt naast motivatie en doorzettingsvermogen ook flexibiliteit en creativiteit. Er zijn (altijd) nieuwe ontwikkeling en binnen dit vak gaat dat heel snel. Wees niet bang om kansen te pakken en te benutten. Ga de uitdaging aan, ga netwerken, maak contact met vakgenoten! Leer van elkaar, zie elkaar niet als concurrenten, maar als collega’s. Dat schept een band en geeft ruimte voor nieuwe ideeën en kansen.

Om te kunnen groeien met je onderneming dienen de onzekerheden en angsten je niet in de weg te gaan zitten. Dan sta je stil staan…

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen met betrekking tot jouw salon/ondernemen in de beautybranche?

De beste tip ooit die ik heb gehad is van mijn man, net na het intakegesprek bij de massageopleiding: “Als jij denkt dat jij dit moet gaan doen, ga je gevoel achterna en ga dat gewoon doen. Je weet wat je wilt en wat je kan.” Mijn gezin heeft mij vanaf het begin af aan gesteund, van het idee tot het ontstaan van PuuurSen zoals het nu is. Wanneer je een sterke achterban hebt en jij je eigen krachten kent, zowel de sterke als minder sterke, kan je bergen verzetten en komen waar jij jezelf ziet staan.

“Collect beautiful moments”